Data Specialist

Data Specialist

 • Data Analytics
 • Hellendoorn
 • Published on: 01 August 2023
 • Minimum of 4 years' experience
 • 526 views

Kandidaatprofiel*

 • Vanaf vier jaar ervaring
 • Met datavisualisatietools als PowerBI, Grafana en Powerapps
 • Kennis van programmeertaal zoals Python, VBA of R
 • Communicatief sterk
 • Verandermanager

* Uit onderzoek blijkt dat vrouwelijke kandidaten pas solliciteren als ze aan 100% van de eisen voldoen, terwijl mannelijke kandidaten dat al bij 60% doen. Dus herken jij je in deze uitdaging, maar aarzel je of je aan alle eisen voldoet? Dan zien we je CV graag tegemoet.

Een avond op de bank met een bak Cookie Dough van Ben & Jerry’s, wie kan daar nee tegen zeggen? Ben & Jerry’s ijs is nou eenmaal moeilijk te weerstaan. In de fabriek in Hellendoorn wordt het ijs voor heel Europa en Oceanië gemaakt. De Data Specialist verzamelt, analyseert en vertaalt alle data om de productieprocessen in de fabriek nóg efficiënter en duurzamer te maken.

Over Ben & Jerry’s

Eigenlijk wilden de Amerikaanse vrienden Ben Cohen en Jerry Greenfield in 1978 een bagelbedrijf beginnen. Omdat ze de materialen daarvoor te duur vonden, besloten ze voor ijs te gaan. En zoals men dan zo mooi zegt: the rest is history. Vandaag de dag worden in bijna veertig landen over de hele wereld zo’n 75 verschillende ijssmaken van Ben & Jerry’s verkocht.

Maar Ben & Jerry’s is veel meer dan alleen een ijsmerk. Naast hun lekkere, ambachtelijke ijs, staat het bedrijf ook bekend om hun hartstochtelijke inzet voor maatschappelijke en duurzame initiatieven. De sociale missie van Ben & Jerry’s is een van de belangrijkste drijfveren van de organisatie. Al het ijs wordt 100% Fairtrade geproduceerd. Naast het streven naar een volledig duurzame productieketen, houdt de sociale missie ook in dat Ben & Jerry’s standpunten inneemt over belangrijke maatschappelijke thema’s, zoals voor de Black-Lives-Matter beweging, LGBTQ+ rechten en de situatie van vluchtelingen.

Best of both worlds
In 2000 werd Ben & Jerry’s onderdeel van Unilever. In de dagelijkse praktijk is Unilever economisch eigenaar van Ben & Jerry’s, terwijl Ben & Jerry’s volledig in de lead gebleven is van de sociale missie en de kwaliteit van het product. Dat maakt Ben & Jerry’s een schoolvoorbeeld van het beste van twee werelden: het is een organisatie waarin aandacht voor mens en planeet voorop staat, terwijl men kan terugvallen op een multinational met minstens zoveel focus op duurzaamheid, maar ook met een enorme financiële slagkracht, knowhow en middelen.

Vacature: Data Specialist

Ben & Jerry’s streeft naar continue verbetering van het product, fabrieksprocessen en de hele organisatie. Dat is het belangrijkste doel van het Continuous Improvement team, waar naast de Data Specialist nog enkele process improvement engineers en een SAP-specialist in zitten. Dit team identificeert mogelijkheden voor verbeteringen, ontwikkelt effectieve oplossingen en implementeert ze vervolgens in de organisatie. Zo drijft het Continuous Improvement team continue procesoptimalisatie en innovatie in de fabriek, en zorgen ze ervoor dat op managementniveau betere beslissingen genomen worden. Met als uiteindelijke doel: een fabriek die zo duurzaam, kostenefficiënt en met zo min mogelijk afval draait.

De Data Specialist stort zich op de data die dit doel helpen realiseren. Zij/hij verzamelt en analyseert grote hoeveelheden data – afkomstig uit verschillende databronnen – en brengt helder relevante informatie over productie, machines en financiële data in kaart. Op basis van de inzichten die dat oplevert, kan de Data Specialist feilloos pijn- en verbeterpunten aanwijzen. Door deze te vertalen naar concrete actiepunten, staat de Data Specialist aan de basis van verdere procesoptimalisatie. Oplossingen ontwikkelt de Data Specialist zelf in programma’s als Powerapps, PowerBI, Grafana, Python of Powerautomate. Vervolgens is zij/hij ook verantwoordelijk voor het fabrieksbreed uitrollen en beheren van de oplossingen in de vorm van dashboards en tools.

De verantwoordelijkheid voor de digitale transformatie ligt in handen van de Data Specialist, die daar van a tot z ownership voor neemt. Haar/zijn eerste focus ligt op het uitrollen van een nieuw manufacturing execution systeem en op het opzetten van nieuwe KPI-dashboards. Ook het identificeren van mogelijkheden om (verder) te automatiseren staat hoog op de to-do lijst van de Data Specialist.

Brugfunctie
Het woord ‘vertalen’ is in deze rol een sleutelbegrip. Zowel het vertalen van verbeterpunten naar concrete oplossingen om processen te optimaliseren, maar ook om deze oplossingen effectief door te vertalen naar de rest van de organisatie. De Data Specialist beschikt over de communicatieve en sociale vaardigheden om een brug te slaan tussen de technische en de operationele wereld, en kan daar met iedereen op elk niveau in de organisatie helder over communiceren. Op die manier weet zij/hij als verandermanager effectief draagkracht te creëren voor veranderingen en innovaties. Dat vereist naast uitstekende communicatieve skills, ook enige mate van sensitiviteit en geduld.

“Als Data Specialist ben je verantwoordelijk voor het verder inrichten van onze digitale strategie voor onderhoud, continue verbetering en procesoptimalisatie. Jouw vermogen om de juiste vragen te kunnen stellen en de vertaalslag te maken van en naar de business, maakt je een onmisbare schakel om onze doelen op het gebied van duurzaamheid, efficiëntie en afvalreductie te realiseren” – Delano de Bont, Manufacturing & Digital Lead

De rol is een mooie kans voor een gedreven, kritische en zelfstandige digital native met ruime ervaring met de genoemde tools en dashboards. Naast de technische knowhow en analyses, zijn het met name haar/zijn communicatieve en probleemoplossende kwaliteiten die haar/hem van onschatbare waarde maken. Die digitale kracht in combinatie met de perfecte vertaalslag maken de Data Specialist de persoon die Ben & Jerry’s nodig heeft om haar ambitieuze doelen voor de fabriek en de hele organisatie waar te maken.

Interesse?

Ben & Jerry’s werkt voor de invulling van deze vacature met Chapter Data.
Neem contact op met Daan Bouman at daan.bouman@chapterdata.com om te laten weten dat je interesse hebt in deze vacature.

Contact

Daan Bouman Apply
Apply for this function

Data Specialist

 • Fill in your details and we will contact you as soon as possible

 • Hidden
 • Share your resume or LinkedIn URL of your choice
 • Max. file size: 128 MB.
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.