ASML ASML

ASML

ASML

ASML is een hightech-bedrijf uit Veldhoven met 14.000 medewerkers en een omzet van 6,3 miljard euro. Het bedrijf is in 1984 opgericht en is anno 2016 volop in ontwikkeling. ASML is een toonaangevende leverancier van geavanceerde technologische systemen voor de halfgeleiderindustrie. Simpeler gezegd: ze maken machines waarmee elektronicafabrikanten chips produceren. Die chips  gebruiken we dagelijks in onze telefoons, computers, webservers en noem maar op.

Innovatie door ASML

Kleiner, sneller en groener. Computers worden elk jaar beter, elke generatie van smartphones heeft nóg betere schermen en cameras. ASML is het brein achter deze ontwikkelingen en de producent van de complexe technologie die daarvoor nodig is. Een van de nieuwste afzetmarkten voor ASML is de autoindustrie. Die zit midden in een digitale revolutie die autonoom rijdende voertuigen mogelijk zal maken. ASML ontwikkelt en levert de chips die daarvoor nodig zijn.

Lithography

De technologie achter ASML staat bekend als lithografie. Lithografiesystemen maken gebruik van een fotografisch proces om flinterdunne patronen van een chipontwerp te drukken op een plaat halfgeleider (in het Engels noemen ze dat een Wafer). Dit gebeurt precies op dezelfde manier zoals een camera een beeld op film afdrukt. Het lithografische proces is een drijvende factor in de fabricage van state-of-the-art chips. Het systeem van ASML bevat tienduizenden onderdelen die bijna allemaal door leveranciers worden gemaakt. Een goede relatie met hen en het optimaliseren van de keten is dus essentieel voor ASML.